ОБИРАЄМО КИЙ

При віборі кия необхідно звертаті увагу на наступні показникі: 

* Довжіна кия знаходіться в межах 150-160см (для грі в російську піраміду), 144-146см (для грі в пул); 

* Вага кия знаходіться в інтервалі 600-850г. (Для грі в російську піраміду), 450-690г. (Для грі в пул); 

 * Діаметр ніжньої основі (бампер) ськладає 28-30мм; 

* Діаметр верхнього кінця кия (діаметр наклейки) 10-14мм; 

 * Точкка балансу (від бампера) 42-45см (для грі в російську піраміду), 39-50см (для грі в пул).Покладіть шафт на стіл для пулу і прокатайте його. Чи йде він м'яко і рівно або Ви відчуваєте на ньому будь-які нерівності і шорсткості? Якщо так, то це не обов'язково означає, що ваш шафт нікуди не годиться.
Цьому може бути дві причини. По-перше, проводьте Ваші випробування на одному кінці столу, оскільки столи для пулу зазвичай складаються з трьох плит. По-друге, переконайтеся, що сукно на столі рівне й чисте. Крихти чи пошкоджене сукно можуть створити ілюзію кривизни шафта. Нахиліться так, щоб Ваші очі перебували на рівні столу.
Не чекайте, що шафт покотиться м'яко, як по маслу, навіть якщо він цілісний. Деякі киї мають так зване профілактичне покриття. У цьому випадку Ви побачите просвіт між шафтом та столом. Якщо смужка світла залишається рівномірної, поки Ви котите шафт по столу, то шафт - рівний. Знову таки, не чекайте досконалості. Невелика похибка прийнятна. Це може бути показником того, що шафт в певних місцях відшліфований сильніше, ніж в інших і це ніяк не впливає на рівність шафта.
Виконайте всі теж саме з турником. Він так само, як і шафт може мати профпокриття. У цьому випадку Ви побачите світло між турником та столом. Якщо ця смужка світла нерегулярно, то це може бути результатом специфічної поверхні обмотки. Ретельно огляньте її, щоб з'ясувати чи не вона викликає ефект нерівності.
Після того як ви перевірили шафт і турник на предмет кривизни, можете з'єднати їх разом і приступити до перевірки їх сумісності, застосовуючи той же самий тест.
Краще всього проводити цю перевірку на столі для пулу, тому що кий може повністю вміститися на одній плиті столу. Якщо Шафт сам по собі йде м'яко і турник йде м'яко, а разом виникає ефект кривизни, значить у Вашого кия проблема стику. І даний турник не слід поєднувати з даними шафтом.
Інший спосіб перевірити їх на сумісність, це розкрутити їх на півобороту і прокатати по столу в такому вигляді. Якщо все йде гладко, як і належить, то це підтверджує, що ви зіткнулися з проблемою сумісності.
Деякі виробники вважають, що найкраща перевірка на прямоту така. Покладіть кий на стіл таким чином, щоб наконечник шафта лежав на столі, а рукав турніка на борту столу. Прокотити кий в такому положенні. Якщо Ви не відчуваєте будь-яких нерівностей і кривизни, значить, можете бути впевнені, що ви збираєтеся купити прекрасний кий.
Але не забувайте, що перш ніж перевіряти кий таким чином, спочатку потрібно перевірити стіл. Борти не повинні бути пошкоджені або подряпані, а сукно - брудним або затертим.
Перевірте, щоб краї наклейки були рівні і мали добре відшліфовану сферу на самому кінці. Перевірте на жорсткість, надавивши нігтем великого пальця на поверхню наклейки. Якщо вона жорстка або середня, то від нігтя не залишиться жодного сліду.
Перевірте, щоб на Вашому киї не було тріщин і всякого роду зазубрин і задирів. Для цього потріть пальцем з'єднання шафта з наконечником - воно має бути абсолютно рівним.
Ретельно огляньте дерево, з якого зроблений кий, особливо ту його частину, яка ближче до наконечника. Пам'ятайте, що рівномірність набагато більш важлива протягом перших 15 - 50 см. від наклейки, ніж на задній частині турника.
Якщо Ви купуєте кий з запасним турником, то майте на увазі, що чим більше вони схожі один на одного по всіх параметрах, тим краще. Спробуйте їх удар по черзі. Запам'ятайте, що два шафта з абсолютно ідентичними характеристиками - вагою, формою, і навіть зроблені з одного шматка дерева ніколи не будуть грати однаково.
Точно також як і у випадку з наконечником, перевірте на дотик, чи немає на стику яких-небудь деформацій, браку, косметичних проблем - типу слідів від клею, механічних ушкоджень - вм'ятин, тріщин і зазубрин і т.д.
Прикрутіть наскільки можна міцніше шафт до турника і проведіть пальцями по з'єднанню - чи немає там несостиковок,  чи 
рівномірне з'єднання. Щоб перевірити цю щільність на практиці, прикрутіть шафт до турніка, але не зовсім до кінця, а так, щоб вони трохи бовталися. Чим менше діаметр цього болтання, тим краще. Найдорожчі киї мають зазвичай дуже щільно підігнані один до одного з'єднання.
Візьміть турник за обмотку в одну руку і злегка постукайте короною по іншій руці, в той же час злегка покручуючи його в руці і уважно прислухаючись. Ви повинні чути легкий однотонний звук дерева по всій поверхні. Якщо ж Ви чуєте деренчливі призвуки або порожнечу, це означає, що в турнику існує повітряна яма, що є результатом висихання клею, що тримає зрощений корону.
Обов'язково випробуйте удар києм і прислухайтеся до звуку, який кий видає при ударі. Уважно огляньте корону. Чи однакові за довжиною і шириною її зубці? Але не перестарайтеся в пошуку недосконалостей. Пам'ятайте, що все це виготовляється вручну, і тому не чекайте абсолютної досконалості.
Деякі виробники вважають, що процедура поплескування кия по долоні з метою протестувати таким чином, як сильно він вібрує і, відповідно, грає, не дієва. Вони стверджують, що неможливо зробити будь-які висновки про ігрові якості кия на підставі того, як він звучить при простукуванні збоку. Вони вважають цю процедуру безглуздою з урахуванням того, що кий - це інструмент, покликаний працювати під тиском сили і може бути протестований тільки в такому положенні. Інші ж вважають, що ця процедура дає уявлення про жорсткість, структурну цілісність і вагу кия.

Купивши розкішний кий за тисячу доларів, варто відразу ж задуматися про те, як його зберегти.
Почнемо з профілактики або щоденного догляду. Багато фахівців вважають, що кий повинен бути постійно в грі,  якщо перерва у використанні буде досить тривалою, дерево «забуває» і потім вимагає часу ,щоб знову ввійти в норму. З цього виводимо одне з правил догляду - регулярна гра. Друге - якісна гігієна і косметика.
Тут можна дати пораду, що базується на багаторічному досвіді зарубіжних снукерістів. Заведіть собі невеличкий рушник з розряду «вафельних», тих, що використовують на кухні. І після гри, перед тим як упакувати в чохол, протріть кий цим рушником злегка вологим зверху вниз - від шафта, щільно «до скрипу» стискаючи, щоб зняти залишки крейди, поту і пилу. Тут важливо не переборщити, оскільки волога взагалі шкідлива для дерева, тому тканина не повинна бути мокрою, а лише трохи вологою. Можна обійтися і папером, але не м'якими серветками, а щільним «офісним», попередньо його розім'явши. А по приїзді додому, при необхідності, проведіть повну чистку. Взагалі-то процедура повного чищення повинна бути регулярною незалежно від того, як часто ви граєте. Є думка, що неполірований киї треба обробляти дуже дрібним наждачним папером, але фахівці відносять цей метод скоріше до крайніх заходів,т.я. у продажу є безліч засобів для догляду за деревом і лаком.
Мабуть, найважливіший критерій зберігання кия - сталість навколишнього середовища. Різкі зміни температури-вологості позначаються на дереві згубно. Деформація, що виникла під впливом цих параметрів, не усувається, і навіть будучи відремонтованим хорошим майстром, колишніх ігрових параметрів кий не відновить і з часом скривиться знову. Звідси рекомендація: зберігати ігровий інструмент треба в тій частині приміщення, де коливання найменші: подалі від вхідних дверей, вікон і балконів. Ні в якому разі не переносьте кий без чохла (докладніше про транспортування нижче). І не залишайте інструмент під прямими променями сонця, особливо в машині.
Кий не можна ставити до стіни, притуляти до чого б то не було, особливо верхньою частиною.
Ось цитата з інструкцій майстра Якимова, одного з найавторитетніших виробників киев: «Пам'ятайте, що притулений під кутом на тривалий час, кий під дією власної сили тяжіння може деформуватися (мікродецентралізується наклейка, шафт, стик і турняк), оскільки основним матеріалом для нього служить деревина , здатна під напругою поступово змінювати свою форму. Причому необхідно відзначити, що це правило поширюється навіть на такі високо-міцні породи дерева, як ебен, венге, амарант, палісандр, граб, з тією лише різницею, що ці породи деформуються значно повільніше ».
Кращим варіантом для зберігання вважається підвішування кия за верхню частину на спеціальному кріпленні. У клубах, як правило, вам виділять індивідуальну кабінку з подібним тримачем. Причому вона може бути як «глухою», зі звичайною дверцятами, так і із заскленою. Вдома можете обладнати таку кабінку самі.
Оптимальна температура для зберігання - 23-28 ° С, вологість - не більше 75%. Якщо у вас розбірний кий, то обов'язково зберігайте його в повністю зібраному стані. Це вбереже його від подальших люфтів і деформацій у місці стику. І ніколи не змащуйте місце з'єднання олією (жиром), так як деревина його вбере, що може призвести до деформації.
Тепер про транспортування цінного вантажу. Якщо ви учасник турнірів або просто частенько ходите в клуб зі своїм києм, доведеться потурбуватися про відповідний захисту від погодних умов. Варіантів досить багато. У магазинах зараз величезний вибір різноманітних чохлів та кофрів. Основних відмінностей дві - матеріал і розміри. Від першого залежить захищеність. Найдешевша категорія чохлів зроблена з тканини і оберігає тільки від пилу і бруду. Вироби подорожче нагадують шкіру, а дорогі з неї і зроблені. Ці кофри вже солідніше, захищають не тільки від атмосферних опадів, але і від деяких фізичних впливів, якщо, не дай Бог, ви переміщуєтеся у міському транспорті, і крихкий інструмент можуть неабияк «поштовхати». І ще одна категорія виглядає і зроблена як чемоданчик відповідно витягнутої форми і забезпечує досить жорсткий захист і комфортне зберігання.Вибір залежить від ситуації, наявності грошей і вашого смаку. Природно, що найдешевша категорія може розглядатися тільки як засіб для нечастого застосування. Основний параметр у чохлах - термоізоляція. Як вже зазначалося - кий дуже чутливий до зміни температури, тому чим якісніше чохол зберігає тепло, тим краще. Отже, чим складніше внутрішня структура, тим більше вірогідність не застудити або перегріти кий. Тут ідеальна натуральна шкіра і товста внутрішня прокладка-амортизатор.
Поділ засобів транспортування за розміром зрозуміло - скільки і які киї ви збираєтеся носити з собою. Вибір тут так само обмежений лише фантазією. Існують кофри для цільних київ, для двох, трьох і навіть четирьохсоставних. Так само один кофр може містити відділення як для одного, так і для декількох київ, або їх складових частин. Наприклад, одного турняка і пари шафтів. І на більшості є кишеня-відділення під всілякий дріб'язок - крейда, ганчірочки, засоби по догляду.
Тим же, у кого ще немає кофра, можна порадити в разі крайньої необхідності обернути кий м'якою тканиною безпосередньо перед виходом на вулицю.
Але в чому б ви не транспортували свій ігровий інструмент, в приміщенні дайте йому перед грою «відстоятися» від 30 хвилин до години.
Ще деякі поради з «ремонту». В процесі гри часто буває, що на шафті утворюються невеликі вм'ятини. Їх можна спробувати позбутися дуже просто: трохи намочіть місце дефекту (не сильно, буквально краплю!) - І волокна, набухнувши, можуть повернути первісну форму.
Якщо удар був сильний або завдано гострим предметом і волокна порвані, то цей спосіб вже непридатний. Тут може стати в нагоді клей з великим твердим залишком, наприклад на ацетатній основі. Таким є новий «Момент» від компанії Henkel, або як варіант - китайський superglue. Крапля цього клею заливається під вм'ятину і сушиться хвилин 40. Потім полірується дуже дрібною шкіркою. Все! Ваша зброя знову готова до боротьби!

 


Iншi статтi бил'ярд
Ближайшее время наш менеджер cвяжется з Вами!
Спасибо!